Tuesday, September 18, 2012

Daily (Mon - Fri) Routine in London

NEELD CRESCENT, kawasan kejiranan kami di London ini.
 Seawal 8am aku bergegas menyiapkan 2 anakku yg bersekolah di Parkfield Primary School sessi pagi, Fatin memulakan kelas 8.55am manakala Umar 8.45am. Maka kelam kabutlah aku menyiapkan mereka semua dan terus meluncur laju dengan Phil & Teds Explorer Storm bewarna merah hitam ini ke sekolah. Dan inilah yg akan aku lalui sepanjang perjalananku menghantar mereka.

 Mudah rasanya bila melintas dilaluan yg dikhaskan utk melintas bersama double pram ini. Pernah jugak aku membawa mereka berjalan kaki, (hanya Shasha didalam single pram) melalui tempat ini. Alhamdulillah, boleh dikatakan tempat ini selamat utk dilintasi bersama kanak-kanak primary school mahupun pre school. Teringat saya pada teman2 seperjalanan, sehaluan yang selalunya berselisih di sepanjang laluan ini. ADA yg berjalan kaki bersama anak2 yang ramai... ada yg bersama pram... Meskipun tidak mengetahui nama mereka, bertegur sapa sambil melemparkan senyuman adalah routine kami. Sekiranya sesama Muslim, lafaz Assalamualaikum menjadi amalan dikala berselisih. Hatta dengan kanak-kanak seusia Fatin.
 Indah sungguh pemandangan dikawasan kejiranan ini. Lebih2 lagi ketika musim panas. Rata-rata inilah design rumah mereka.
 Yang ini pula, boleh dikatakan sebagai rumah yg unik. Berdasarkan pengamatan saya, kebanyakan penduduk dikawasan ini adalah dari pelbagai bangsa. Cina, India, Pakistani, dan tak kurang jugak Malaysian Diplomat. Thats why ada yg menggelar kawasan ini sebagai Kampung Hendon.

 TERSELIT GP (klinik) dikawasan perumahan ini.
 Perjalanan menghirup udara segar sememangnya satu nikmat disini. Aalangkah indahnya pengalaman ini. Syukur alhamdulillah! Anak2 riang gembira sambil menyanyi dan berceloteh, Shasha yg sentiasa didalam pram akan khusyuk melihat alam sekeliling manakala Umar akan sentiasa menegur mereka yg berselisih dengan "Hi" tanpa segan. Yeap, ramah tamah kanak-kanak ini.
 Sampai sudah kita dipenghujung jalan... Inilah pagar yang akan kami nampak. Inilah pagar Parkfield Children's Centre. Dan disinilah tempat Umar bermain bersama kawan-kawan seusianya, ketika itu Umar masih berusia 10bulan, di Stay and Play Session selama 1-2 jam pada hari tertentu. Program yang disediakan termasuk Reading Session, Messy Play dsb. Penglibatan kanak-kanak dibawah 3 tahun didalam group play amat penting sebagai persediaan mereka untuk memasuki nursery nanti.

Manakala sebelahnya itu adalah kawasan sekolah anak2ku. Jom melintas! Teringat saya pada lollipop lady, berusia sekitar 40an, yang selalunya akan berdiri ditengah jalan sambil mengawal anak2 kecil yg ditemani ibubapa mereka melintas dikawasan ini. Beliau telah dipecat disebabkan Govt mereka dah cut budget. Mana agaknya dia sekarang ini.

Kami kemudiannya menelusuri laluan ini. Disinilah aku akan bertemu dengan kawan-kawan (ibu2 atau homemaker) dan bertegursapa tanpa mengira bangsa dan agama.
Yeah, gate utama telahpun dibuka! MARI IKUT KAMI masuk kedalamnya...

Inilah yang akan kami nampak.


Toleh kiri nampak kawasan kanak kanak ini bermain, bersenam ketika subjek PE


Ini pula pemandangan belah kanan kami. Kawasan outdoor play area, belakang Parkfield Children's Centre, jiran sebelah Primary School ini.




Kami seronok, harap anda pun begitu juga!


dan...dalam perjalanan pulang pula kebiasaanya kami akan menelusuri laluan yang lain pula. JOM kita jalan jalan lagi...
Haaa... ni laluan favourite saya.... kalau belok kanan tu, jalan terus sedikit... sampai le saya ke Brent Cross Shopping Complex... terapi minda yang cukup menenangkan... hahaha. 
Saya akan melintas dihadapan ini untuk menuju ke rumah. Kalau berjalan terus sahaja, kita akan berjumpa dengan jalan besar lah kan...  
Rumah rumah disini sekali tengok macam lebih kurang sama je kan... tp tidak sebenarnya. SemiD ni... best... tanpa pagar dihadapan... dengan backyard garden dibelakang... 
Ini pula adalah deretan kedai dan pejabat tak jauh dari rumah. Haa... nampak tak logo kanak kanak Save The Children tu? itu adalah charity shop. Kalau terus kehadapn lagi, kita akan berjumpa dengan kedai Turkish. 
Ini pula adalah deretan kedai yang mempunyai flat dibahagian atasnya. Di deretan ini juga terdapat farmasi, yang biasa kami ambil ubat setelah mendapatkan descrption ubat di Grovemead Medical Centre.
Haa... tak boleh nakal2... nanti kena cekup dek Metropolitan Police ni...
Mmmm.... Pepes Peri Peri fried chicken. Restaurant kegemaran kami sekeluarga. Mana tidaknya, hanya berbekalkan GBP1.99 dah boleh dapat ayam, chips dan soft drink. Bila rasa macam teringin tuuu, angkut aje plastik beg syiling... 1p pun mereka terima.
Yang ni pulak, bus stop yang berhadapan dengan Pepes Peri Peri tuu... kalau around 3pm tuu... penuh dgn school children. Lepak terus lunch kat Pepes Peri Peri.
Mahu makan pizza dan kebab? Kebab Grill House ni ada menyediakannya. At affordable price of course.
Sam's Chicken ni sebenarnya baru saja dibuka. Sebelum ni hanya Pepes Peri Peri dan KFC je kat deretan kedai ini. At least ada choice lain jugak lah kan.

WAY 2 SAVE

Satu-satunya convenience shop kegemaran kami. Halal groceries. Halal food.

The shopkeeper kat sini memang peminat tegar Umar kerana setiap kali Umar ke sini, pasti dipicit2nya pipi Umar yang gebus gebas tuuu... hehe

Need some gas? go to TEXACO

Hanya dalam 5minit walking distance dari rumah kami...
The Co-operative

Mustahil kami boleh melupakannya. Selalu beli chocolate Celebrations dalam tin tu kat sini. GBP 5 je setin. 

Friday, October 28, 2011

Play in Pre-school

Jika kita perasan... atau mungkin ada yg tidak berpeluang utk mengetahui klassifikasi permainan di Early Learning Centre... mari kita lihat bersama-sama:-

Learning skill: creativity, discover the world, fine motor skills, hand-to-eye co-ordination, imagination, instils confidence, learning to read & write, physical development, problem solving, social skills, stimulates senses.
Kesemua di atas adalah sebahagian module pembelajaran kanak2 di nursery, reception sehingga year 1 di sini. Di dalam setiap kelas, setiap jenis alat permainan mempunyai fungsi mereka tersendiri dalam pembentukan diri kanak2 itu.

Sudah menjadi lumrah kanak2 itu gemar bermain. Jangan sesekali memandang ringan terhadap alat permainan... pastikan alat tersebut memberi faedah kepada kanak2. Biarkan sahaja mereka bermain kerana dari situlah diri mereka terbentuk.

Bermain atau play, ialah aktiviti spontan tanpa arahan atau disuruh oleh sesiapa, hanya kerana kanak2 itu hendak merasai keseronokan atau mengalih pandangan seseorang terhadapnya.

Kelebihan bermain adalah seperti berikut:

Play promotes and develops 1) Physical development 2) Intellectual development 3) Social development 4) Emotional values 5) Creativity

Terdapat 4 peringkat play:-

Functional: permainan yg simple, yang berkaitan dengan badan kanak2 itu, cth: dgn menggerakan ibujari kaki sendiri.

Constructional: permainan utk membina / menghasilkan sesuatu. cth: Lego

Dramatic: permainan yang melibatkan imaginasi, yang melibatkan dua orang kanak2. cth: palace and princess, Happyland.

Games with rules: sepertimana arahan yg tertera dikotak / alat permainan tersebut. cth: Dodge Ball

Berdasarkan pengalaman saya, anak2 perempuan lebih gemar bermain doll house, palace & princess manakala anak lelaki cenderung kepada Mega Bloks. Apapun seronok jika kita juga turut bermain bersama mereka. Anak2 terhibur, bonding ibu dan anak juga kuat!

Daya creativiti setiap anak itu mmg berbeza. Apatah lagi jika kita dapat mencungkil minat mereka sedari kecil, dapat kita bawa mereka ke arah kecemerlangan dalam pembelajaran sepanjang hayat.

Saturday, October 1, 2011

Fruit picking @ Pick Your Own Farm

Sudah lama merancang utk menjengah pick your own farm, tetapi hajat murni itu terpaksa di tunda ke satu tarikh yang bersesuaian dengan keadaan kami 5 beranak ini, apatah lagi anak kecil masih lagi berumur bawah setahun. Akhirnya, hajat tercapai juga pada pagi yg agak sejuk, walaupun ada sinaran matahari. Memang seronok membawa anak2 ke kebun. Lebih2 lagi apabila boleh memetik sendiri buahan dan sayuran yg segar dari ladang. Harga, amatlah berpatutan. Bayaran utk sekali masuk dikenakan dan sebelum keluar, kena timbang dulu hasil tuaian atau kutipan hari itu dan bayar dikaunter keluar.

"Mama, look here... Strawberry!"


Kelihatan anak2 ku begitu asyik menikmati memetik strawberry... Lagi seronok si Umar makan strawberry terus dari pokok. Sampaikan, ada strawberry yg togel di pokok, dikerjakan Umar.... hahaha.

Alhamdulillah, hasil petikan anak2 ku ini... Lihatlah! Seronok kan?


Terdapat pelbagai sayuran juga disitu, antaranya tomato, jagung, bayam dsb. 


Sila check dahulu website http://www.parksidefarmpyo.co.uk/ sebelum pergi memandangkan cuaca dan musim yg berbeza. Makanya hasil juga turut berbeza.


Timun di sini memang best! Mana nk cari kat Malaysia ye?


Sweet corn... lebih enak dimakan begitu sahaja! Tk perlu rebus2...



Seluas mata memandang... Cantikkan? Jalannya, agak mendaki bukit jugak.. Penat tp tk berpeluh pun...hehe.
Inilah rupa anak2 ku yg excited sokmo... Sok, balik Malaysia, kita pergi kebun ye!

Wednesday, August 31, 2011

Di Perantauan

August 2009 - August 2010

Masih teringat ketika aku bersama anak2 menaiki kapl terbang kesini. Umar, tak berapa selesa zzzz dalam bassinet, maklumlah dia agak panjang sedikit dan bassinet tu, nganm2 je ngan dia. Bagi mengelakkan Umar dari asyik terjaga dan menangis, kukorbankan seat aku untuknya. Fatin plak, syok aje zzzz dekat seatnya. Tetap, kekadang tu, terjaga jugak pasal tak selesa. Sekejap panas...sekejap sejuk aircondnya. Aku? zzzz kat bawah ajela.

Sesungguhnya pengalaman ini amatlah berharga buatku. Tk pernah terlintas difikiran, akan satu hari nanti aku diterbangkan dalam MAS selama 13jam untuk kesini. Alhamdulillah, syukur.. setelah 8 bulan terpisah dengan hubby, yg ditugaskan utk berkhidmat disini semenjak 3 Jan 2009 lagi.

Sedih, sebak... bila terkenangkan kembali detik pertemuan kami sekeluarga di Heathrow London. Syukur, masih dipanjangkan usia kami untuk bersatu kembali. Fatin memang sudah tak sabar menantikan detik itu..dan Umar, masih kecil...9 bulan usianya ketika itu.

Setibanya aku disini, cuaca sudah agak sejuk. Berangin aje.. aku difahamkan, waktu itu penghujung summer. Tak lama kemudian Ramadhan pun menjelang.. berpuasa diperantauan. Sahur diawal pagi...berbuka sekitar 8mlm. Uish...boleh kurus macam nih.

Sekarang... aku sudah setahun berada disini. Fatin sedang cuti sekolah...summer holiday. Aku pula, dah 7 bulan mengandung. Alhamdulillah, rezeki diperantauan. tak lama lagi puasa... macam mana agaknya berpuasa tahun ini.. Harapnya, lagi bagus dari tahun lepas. Aku bakal bersalin Novemeber ini.

August 2010 - August 2011


Menghitung hari sudah nih.... Menunggu saat dan tikanya untuk melahirkan anak yg ketiga... Tidak lama lagi nih... harapnya semua urusan dipermudahkan.. InsyaAllah... Mak akan sampai kesini tak lama lagi. Athifah akan tiba terlebih dahulu dari mak. Mereka akan menjejakkan kaki disini buat pertama kalinya...Autumn Winter pulak... sejukkk laa kan...Alhamdulillah, dengan izin Allah, dapatlah mak berjalan jalan sekitar London. Confinement period tiga bulan dari 28 Oct 2010... Makanya, habis confinement ialah 28 Jan 2011. Mak akan pulang ke tanah air... manakala my hubby ditugaskan utk menghantar student balik ke Msia on the same day but different time.... so, single sekejap ngan anak2 dirumah...

October 2010

Umar genap 3 tahun pada 8 Oct 2010, then Shasha dilahirkan pada 28 Oct 2010... ngam ngam aje 2 tahun kan? Well planned i guess...hehe... but having 2 infants is not easy.. it is a hard work! Tp, Umar selaku abang, amat baik dengan adiknya Shasha... dan Shasha mmg manja dengan satu-satu abangnya itu.

Tuesday, May 31, 2011

Disneyland Paris - 3D2N


 Perjalanan kami bermula seawal pagi, dari Hendon menuju ke Dover, then dari Dover ke Dunkerque dengan menaiki ferry DFDS Seaways http://www.norfolkline.com/ferry/... Ini merupakan pengalaman pertama menaiki ferry di sini. Di dalam ferry, 2 kanak kanak riang bergembira, gelak ketawa sambil menonton tv... manakala baby kecil ini sentiasa berada dalam carrier... de perut ini .... Pertama kali juga, kereta Honda stream milik hubby ku ini berada di France, esp Paris...

Sememangnya trip ini telah dirancang seawal 2 bln sebelumnya, dan hotel telah pun dibayar secara online menerusi website http://uk.eurostar.com/uk/travel-to-france/travel-to-ile-de-france/travel-to-disneyland-paris/ . Secara kebetulan apartment Residence Residhome Val de Europe http://www.residhome.com/hotel-residence-aparthotel-europe-139.html yg terletak tidak jauh dari shopping complex yg besar menawarkan harga yg agak sederhana... Tidak terlalu mahal jika dibandingkan dengan Disneyland Hotel. Apartment yg selesa bagi sesebuah keluarga yg mempunyai kanak-kanak riang, sudah tentunya diutamakan. Apatah lagi, apartment ini adalah self catering type. 
Maka kami pun sempat ke Val De Europe shopping centre, dan membeli barang basah seperti ayam halal dan rempah kari utk dibuat ayam goreng. Maggi yg diimport dari Malaysia sudah tentunya tidak dilupakan. 
Kami mulakan http://www.disneylandparis.co.uk/index.xhtml dengan melawati Disneyland Parc... bagi dewasa macam mama & babah ini, kunjungan ke sini, membuatkan terasa macam menjadi kanak kanak semula...sememangnya impian mama sejak kecil untuk ke Disneyland... ha ha ha, ini semua penangan cerita Disney lah nih....alhamdulillah, syukur, selamat juga menjejakan kaki, meskipun bukan semasa kanak kanak..

Sekiranya dapat menjejakan kaki di sini, jgn lepaskan peluang melihat persembahan, shows and parade yg dijadualkan setiap hari... kebetulan, Fatin & Umar dapat menonton Peter Pan and captain Hook, seronok betullah Fatin... duduk depan sekali, sbb dpt tengok live kan... selalunya, tengok movie aje... Cuba perhatikan, rupa pelakon nih ala ala cartoon jugak kan?
BIENVENUE
Welcome to Disneyland Paris
Selamat Datang ke Disneyland Paris
Disney Village - the place for you to shop, dance and to have a live entertainment for the whole family. Kami tk masuk pun, just amik gambar dari luar aje... (Shopping kat Outlet lg syiokkk)
Di pintu masuk Parc Disneyland ini, beg kami di check, macam kastam jugak laaa... tp, still tk leh lawan Heathrow punya laaa...hehe





Daily (Mon - Fri) Routine in London

NEELD CRESCENT , kawasan kejiranan kami di London ini.  Seawal 8am aku bergegas menyiapkan 2 anakku yg bersekolah di Parkfield Primary ...