Friday, October 28, 2011

Play in Pre-school

Jika kita perasan... atau mungkin ada yg tidak berpeluang utk mengetahui klassifikasi permainan di Early Learning Centre... mari kita lihat bersama-sama:-

Learning skill: creativity, discover the world, fine motor skills, hand-to-eye co-ordination, imagination, instils confidence, learning to read & write, physical development, problem solving, social skills, stimulates senses.
Kesemua di atas adalah sebahagian module pembelajaran kanak2 di nursery, reception sehingga year 1 di sini. Di dalam setiap kelas, setiap jenis alat permainan mempunyai fungsi mereka tersendiri dalam pembentukan diri kanak2 itu.

Sudah menjadi lumrah kanak2 itu gemar bermain. Jangan sesekali memandang ringan terhadap alat permainan... pastikan alat tersebut memberi faedah kepada kanak2. Biarkan sahaja mereka bermain kerana dari situlah diri mereka terbentuk.

Bermain atau play, ialah aktiviti spontan tanpa arahan atau disuruh oleh sesiapa, hanya kerana kanak2 itu hendak merasai keseronokan atau mengalih pandangan seseorang terhadapnya.

Kelebihan bermain adalah seperti berikut:

Play promotes and develops 1) Physical development 2) Intellectual development 3) Social development 4) Emotional values 5) Creativity

Terdapat 4 peringkat play:-

Functional: permainan yg simple, yang berkaitan dengan badan kanak2 itu, cth: dgn menggerakan ibujari kaki sendiri.

Constructional: permainan utk membina / menghasilkan sesuatu. cth: Lego

Dramatic: permainan yang melibatkan imaginasi, yang melibatkan dua orang kanak2. cth: palace and princess, Happyland.

Games with rules: sepertimana arahan yg tertera dikotak / alat permainan tersebut. cth: Dodge Ball

Berdasarkan pengalaman saya, anak2 perempuan lebih gemar bermain doll house, palace & princess manakala anak lelaki cenderung kepada Mega Bloks. Apapun seronok jika kita juga turut bermain bersama mereka. Anak2 terhibur, bonding ibu dan anak juga kuat!

Daya creativiti setiap anak itu mmg berbeza. Apatah lagi jika kita dapat mencungkil minat mereka sedari kecil, dapat kita bawa mereka ke arah kecemerlangan dalam pembelajaran sepanjang hayat.

No comments:

Post a Comment

Daily (Mon - Fri) Routine in London

NEELD CRESCENT , kawasan kejiranan kami di London ini.  Seawal 8am aku bergegas menyiapkan 2 anakku yg bersekolah di Parkfield Primary ...