Friday, December 25, 2009

Xmas & Boxing 09












Tatkala masing2 sebok balik kampung, menyambut Hari Natal bersama keluarga...kami berempat pula menjengah kota London yg tidak sibuk seperti hari2 biasa... seronok juga... jalan agak lengang...tp, kedai semuanya tutup. hatta fast food pun tutup.

SE1... London bridge and Tower bridge... kami kunjungi... untuk melihat sendiri icon kota London ini.

26.12.2009 merupakan Boxing day...kenapa? kerana pada hari ini shopaholic akan menunggu di luar pintu...sambil melihat jarum jam tangan... tepat 9am, pintu kedai pun dibuka... yeah! mari kita ber boxing...hehe

Friday, December 18, 2009

S.N.O.W









"Al hijratu rehlatu hadina...." "Hijrah itu pengorbanan....hijrah itu perjuangan..."
Salam Maal Hijrah semua... semoga tahun baru ini akan lebih bermakna dgn peningkatan diri dalam apa jua yg kita lakukan.

Hijrah tahun baru ini sudah tentu amat berbeza dgn tahun2 yg sudah, memandangkan kami berada di negara org. Harap2nya, kami dapat memanfaatkan apa yg boleh diperolehi disini... Hmmm apa ye.... sudah tentunya musim yg tiada di negara sendiri macam Winter.... alhamdulillah, kami bertiga yg baru sampai disini bln Ogos lalu, berpeluang merasai nikmat Allah ini..puas juga kami bermain diluar, kebetulan pula cuaca agak baik, ada sinaran matahari meskipun sejuk -1....huhu... alhamdulillah, Maal Hijrah... snow fallin on 1 Muharram...

Saturday, October 31, 2009

Robin Hood & Castle











"Confirm... besok pagi, dalam pukul 5 kita pergi Nottingham, naik Merc." seronok juga ye... tk plan pergi memana pun this weekend. Suddenly, babah ajak kami bertiga ikut dia. Alhamdulillah...

4am in the morning, bangun pagi dan terus ke dapur...goreng pisang tanduk nk buat bekal dalam perjalanan sekejap lagi. Actually, almost 2 hours journey.. tp, awal pagi dah nk kena angkat kidos dari katil masing2 dan letakkan di car seat..Forecast tk kata hujan... tp, hujan renyai2 lah plak... so, kami bertiga pun zzzzzz lah kat belakang. dalam pukul 7.20am kami sampai di Nott. Dan kami pun masuk ke kawasan University of Nottingham, from South entrance.

Thursday, October 15, 2009

Umar at Stay n Play Session




Hari ini pertama kali kami berdua menjejakkan kaki ke Sure Start Centre. We attend the Stay n Play session from 1 - 2.30pm. Seronok juga melihat gelagat Umar bermain alat permainan disitu.. memandangkan the Children Community Centre tuh terletak bersebelahan dengan Parkfield school, so, lepas hantar Fatin kami pun terus singgah disitu. Sempat juga merakamkan gelagat Umar bersama alat permainan disitu.

Ketika sedang asyik melayan Umar, tiba2 Theresa, the Health Advisor kat situ dan bertugas menjaga Stay n Play session hari ini, menegur kami lantas bertanyakan samada Umar dah ader Red Book atau tidak. She jot down some notes for me to bring along to the nearest clinic. How helpful she is...

Wednesday, October 14, 2009

Last day of Orientation week at nursery




Semenjak Fatin mula bersekolah nih, jadual harianku agak padat sedikit sehingga tiada masa nak mengadap facebook lagi... apatah lagi sorority life...hehe. Suka-suka saja bermain game tuh... hilang skek rasa boring....And now, sekitar jam 12pm, kami bertiga akan bergegas ke nursery Fatin... untuk hari pertama hingga kehari ini iaitu hari kelima... Fatin hanya dibenarkan berada di nursery sambil ditemani oleh mama... tp, agak berbeza hari ini, Mrs Man had instructed me to leave the nursery...then, where else to go... hmmm.... nak pergi Children Community Centre, Umar pulak dah meragam.. so, balik rumah je lah... Umar zzzzzzzz... then, around 3pm, kami bergegas ke nursery to pick up Fatin....huhu.....Beginilah routine kami setiap hari bermula hari ini....Monday till Friday.... 12pm till 3pm... in between? hmmmm..... shopping time!

Kehidupan berbeza

Dahulunya hampir setengah hari berada di luar, bekerja demi membantu suami untuk mencari rezeki... tp, kini tidak lagi... Sesungguhnya kehidupan yang berbeza ini merupakan nikmat yang tak terhingga buatku... dapat menjaga & mendidik mereka berdua tanpa menggaji pengasuh. Alhamdulillah, kesempatan ini dapat melihat perkembangan mental mahupun fizikal mereka setiap hari. Semoga mereka kekal ceria sepanjang masa...

Thursday, October 8, 2009

Happy Birthday Umar


Genaplah sudah setahun usia Umar hari ini... kebetulan pula, kakaknya Fatin memulakan nursery hari ini juga... Congratulations to both of you my precious! Mama doakan semoga dipanjangkan usia dan hidup Umar & Fatin akan diberkati Allah.... dan semoga penghijrahan kita disini akan dapat dimanfaatkan segala kebaikan yang ada dimuka bumi Allah ini...Ameen Ya Rabbal Alamin.

Fatin: First Day at the Nursery







Excited sungguh dia bila diberitahu yang dia akan memulakan nursery hari ini... 12.30 - 3.30pm. Setibanya dia disitu... Fatin duduk di satu kerusi sambil memerhati keadaan sekeliling... Barangkali dia berfikir.... "mmm.... apa nak sentuh dulu nih..." Memandangkan komputer tidak digunakan oleh sesiapa, maka dia memulakan langkahnya menggunakan desktop yang disediakan disitu... kemudian, dia bermain house decoration... alah, macam rumah Barbie tuh, then, letakler apa2 barang utk memenuhi ruang yang disediakan. Then..... ahah! ada dapur, fully furnish lagi....huhu.. bestnyer! boleh masak2 macam mama selalu buat tu....

Monday, October 5, 2009

Hendon











London borough : Barnet
Ceremonial county : Greater London
Region : London
Constituent country : England
Sovereign state : United Kingdom
Post Town : LONDON
Postcode district : NW4
Dialing code : 020
Police : Metropolitan
Fire & Ambulance : London
European Parliament : London
UK Parliament : Hendon
London Assembly : Barnet & Camden


HENDON is a London suburb situated 7 miles (11 km) north west of Charing Cross.

Daily (Mon - Fri) Routine in London

NEELD CRESCENT , kawasan kejiranan kami di London ini.  Seawal 8am aku bergegas menyiapkan 2 anakku yg bersekolah di Parkfield Primary ...